Zaokružen postupak dodele lokacija za izgradnju malih hidroelektrana

Bez autora
Jul 23 2013

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije danas je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa predstavnicima 15 opština i investitorima zaokružilo postupak dodele 212 lokacija za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji. Srbija će, ukoliko se izgrade sve planirane male hidroelektrane, u naredne tri godine dobiti približno 1.000 novih radnih mesta i nove kapacitete u vrednosti od 80 megavata, sa ukupnom proizvedenom električnom energijom od 300 gigavat-sati. Za pilot projekat koji je resorno ministarstvo pokrenulo 19. februara prijavila su se 173 investitora, a do 5. aprila podneto je više od 1.460 prijava. Od 317 lokacija, koliko je bilo u opticaju, investitorima je dodeljeno 212, za 62 lokacije nije bilo prijava, dok predloženi projekti za 60 lokacija nisu prihvaćeni.

Zaokružen postupak dodele lokacija za izgradnju malih hidroelektranaMinistarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije danas je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa predstavnicima 15 opština i investitorima zaokružilo postupak dodele 212 lokacija za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji.

Pomoćnik ministra za energetiku Dejan Trifunović rekao je nakon potpisivanja memoranduma u Klubu poslanika da će Srbija, ukoliko se izgrade sve planirane male hidroelektrane, u naredne tri godine dobiti približno 1.000 novih radnih mesta i nove kapacitete u vrednosti od 80 megavata, sa ukupnom proizvedenom električnom energijom od 300 gigavat-sati.

Trifunović je podsetio na to da su se za pilot projekat koji je resorno ministarstvo pokrenulo 19. februara prijavila 173 investitora, kao i da je do 5. aprila podneto više od 1.460 prijava.

Od 317 lokacija, koliko je bilo u opticaju, investitorima je dodeljeno 212, za 62 lokacije nije bilo prijava, dok predloženi projekti za 60 lokacija nisu prihvaćeni, precizirao je on.

Pomoćnik ministra je saopštio da je 90 investitora, od kojih je 26 stranih, dobilo lokacije u 17 opština.

Prema njegovim rečima, obnovljivi izvori energije predstavljaju jedan od najboljih biznisa u Srbiji, a Ministarstvo je donelo stimulativne mere koje su dobro izbalansirane i zahvaljujući dobroj analizi neće doći do toga da proces stane, kao što se dogodilo u Bugarskoj i Rumuniji.

Trifunović je izrazio očekivanje da će, iako je memorandumom propisani rok za ulazak u postupak dobijanja dozvola šest meseci, bar 50 investitora već prvog meseca ući u proces dobijanja energetske saglasnosti.

Na ovom projektu će 15 institucija, koje imaju nadležnost na republičkom nivou, raditi zajedno i u funkciji investitora, kako bi sve potrebne dozvole bile dobijene u što kraćem roku, objasnio je on.

Svi investitori će, kako je dodao, imati permanentni ugovor na 12 godina sa povlašćenim tarifama jer je analizama procenjeno da je toliko potrebno da se u proseku povrate investicije u ovu vrstu projekta.

Trifunović je istakao da je Ministarstvo energetike u proteklom periodu uspelo da zaokruži regulativni i stimulativni ambijent za ulaganje u obnovljive izvore energije, i dodao da je zbog problema koji su postojali u prošlosti raspisalo transparentan poziv za investitore.

Investitori su tražili jasan zakonski okvir i transparentan postupak kako više ne bi morali da idu i traže predstavnike lokalnih samouprava, i da na “mala vrata” dolaze do lokacija i saglasnosti, već da na jedan otvoren način, putem javnog poziva, dođu do mogućnosti da ulažu, ukazao je pomoćnik ministra.

On je najavio da će resorno ministarstvo ponoviti ovaj projekat sa ostalim opštinama jer je očigledno da on daje dobre rezultate.

Danas je potpisano 163 memoranduma sa 67 investitora i predstavnika 15 gradova i opština u Srbiji – Bajine Bašte, Kosjerića, Kraljeva, Kruševca, Ljubovije, Nove Varoši, Pirota, Priboja, Prijepolja, Prokuplja, Raške, Surdulice, Tutina, Užica i Vlasotinca.

Memorandumi su juče potpisani sa opštinama Ivanjica i Arilje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik